Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

επιστολή του Κώστα Γκόνη προς τον κο Κ Καρδοματέα, Γεν Δ/ντη Περιφέρειας | 9-7-13

Κ Καρδοματέα                                                                                                                                                                                                                                          αθηνα    9/7/2013
Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μας, όταν σας ρώτησα ποιά υπηρεσία της Περιφέρειας έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του κλειστού αγωγού του ρέματος του Ποδονίφτη στο σημείο συνάντησής του με τον αγωγό που περνά κάτω απο τη Λεωφ. Κηφισίας και καταλήγει στο ανοικτό τμήμα του ρέματος που διασχίζει την
Φιλοθέη (διασταύρωση Κόδρου και Κιφησίας), αναφέροντάς σας και τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής απο την εκτεταμένη πλημμύρα που σημειώθηκε στις 22/2/2013, μου απαντήσατε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η ευθύνη αυτή ανήκει στο Δήμο Χαλανδρίου.
Παρά το γεγονός ότι είχατε ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό θέμα από τις 29/3/2013 απο το Δήμο Χαλανδρίου με το υπ' αρ 4553/23-3-13 έγγραφό του (Σχετικό 2), (προς εσάς και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες σας), δεν είχατε ενσκύψει στο θέμα, όπως οφείλατε, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και να δρομολογηθεί η λύση τους.
Αποφασίσατε ότι δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα ο έλεγχος του κλειστού αγωγού του Ποδονύφτη στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα, αγνώντας ακόμη και την γνωμοδότηση της προϊσταμένης αρχής, της Γεν. Γραμμ. Δημ. Εργων, που απηύθηνε στην Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και στην Δ/νση Τεχν. Εργων (Σχετικό 1) και στην οποία αναφέρει ρητά ότι το θέμα υπάγεται στην δική σας αρμοδιότητα (αρ πρ Δ7β/1088/17-5-13).
Στο γραπτό ερώτημα που σας υπέβαλλα στη συνέχεια για το ίδιο θέμα, στις 20/5/13, δεν απαντήσατε εσείς αλλά παραπέμψατε το ερώτημά μου στις υπηρεσίες σας, Δ10 και Δ/νση Τεχν. Εργων για "ενημέρωσή τους και τυχόν ενέργειες λόγω αρμοδιοτητάς τους".
Με το έγγραφό σας αυτό, εσείς, ο έχων την συνολική ευθύνη για την εύρυθμη, σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της περιφέρειας, ζητάτε απο τις τπηρεσίες σας να αποφασίσουν ποια έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να διαχειριστεί το πρόβλημα που έθεσα και να απαντήσει στο ερώτημά μου!!!
Απήντησε η Δ/νση Τεχν. Εργων, που εικάζω ότι έχει την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και του καθαρισμού των ρεμάτων.
Η Δ/νση Τεχν. Εργων της Περιφέρειας έπρεπε να γνωρίζει το θέμα αυτό από τις 5/4/2013, που ο Δήμος Χαλανδρίου με το 6759/5-4-2013 ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ  έγγραφό του (Σχετικό 3), προς Περιφέρεια Αττικής: Δ9, Δ10, Δ/νση Τεχν. Εργων και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, παρουσίαζε αναλυτικά το όλο πρόβλημα  με στοιχεία και ενδείξεις που οδηγούσαν στο συμπέρασμα οτι το πρόβλημα δημιουργείτο απο την ανεπάρκεια του αγωγού που περνά κάτω απο την Λεωφ. Κηφισίας (και προυπήρχε του κλειστού αγωγού της Κόδρου) και στην κακή του σύνδεση με τον αγωγό της Κόδρου.
Στα σχετικά έγγραφα που συμπεριελάμβανε ο Δήμος Χαλανδρίου στο έγγραφό του αυτό, υπάρχει και το  υπ´αρ. Δ10/20155/19-2-1996 έγγραφο της Δ/νσης Υδραυλικών Εργων Περ. Αττικής (Δ10) της Γεν. Γραμ. Δημ. Εργων προς την Δ9 (Δ/νση Οδοποιίας) με το οποίο επισημαίνεται η ανεπάρκεια του αγωγού της Λεωφ. Κηφισίας και η ανάγκη ανακατασκευής του, που έπρεπε να γίνει, λόγω της Λεωφ. Κηφισίας από την Δ9 (Δ/νση Οδοποιίας) (Σχετικό 4).
ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Η ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΓΝΟΟΥΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,
ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, 
(ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ),
ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΕΜΕΝΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ, ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΕΝΗ ΟΤΙ Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΑΝΕΚΟΨΕ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΊΚΟΥΣ ΤΗΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.


Ο Σύλλογος ΑΕΙΦΟΡΟΣ με τα λίγα μέσα που διαθέτει, έκανε αυτοψία και κατέγραψε φωτογραφικά την υπάρχουσα κατάσταση.
Όπως θα δείτε στο αρχείο που επισυνάπτουμε ( Σχετικό α ) η διατομή του αγωγού της Λεωφ. Κηφισίας ειναι κατα 18% μικρότερη απο την διατομή του αγωγού της Κόδρου και η διατομή που συνδέει τους δυο αυτούς αγωγούς είναι κατα 52% μικρότερη απο την διατομή του αγωγού της Κόδρου.
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται κατ´αρχήν, στην απίστευτη μείωση, κατά 52%, της διατομής σύνδεσης των δύο αγωγών.
Είναι επίσης προφανές οτι πρέπει να γίνει μελέτη του όλου συστήματος του κλειστού αγωγού για να ελεγθεί και η επάρκεια της διατομής του αγωγού της Λεωφ. Κηφισίας προκειμένου να αποφασισθεί η τελική λυση για την  αντιμετωπιση του προβλήματος.
Όλο το Έργο: Μελέτη Δημοπράτηση και Κατασκευή πρέπει να ολοκληρωθεί μεχρι τον Οκτώβρη του 2013 πριν απο την έναρξη των βροχοπτώσεων.
Ο χρόνος είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία μέρα.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΊΠΕΔΟ και
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Για τον ΑΕΙΦΟΡΟ


κωστας γκονης
πολ μηχανικος
τ-fax 2299022716        6974720831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου