Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ρέμα Ποδονίφτη - Πλημμυρικά φαινόμενα στη συμβολή των οδών Κόδρου + Λ. Κηφησίας | από την δ/νση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου

πιθανολογούμε ότι η ροή των ομβρίων στον πλακοσκεπή αγωγό, στραγγαλίζεται υδραυλικά λόγω της στένωσης της διατομής του και της αλλαγής κατεύθυνσης του, στο τμήμα το οποίο διέρχεται κάτω από την Λ. Κηφισίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΦΙΛ. ΛΙΤΣΑ 29 & ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τ.Κ. 152 34 - ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΤΜΗΜΑ : Έργων, Μελετών
ΑΡΜΟΔΙΟΣ : Ι. Μυλωνάκης, Π. Κρικοχωρίτη

Τηλ. : 213-2023.972, 213-2023.977
Fax  : 213-2023.983




                  Χαλάνδρι, 05/04/2013
              Αριθμ. Πρωτ.: 6759
- ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ -

ΠΡΟΣ:   1) Περιφέρεια Αττικής
            Δ/νση Τεχνικών Έργων
            Λ. Συγγρού 80-88
            117 43 - Αθήνα
   
            2)Περιφέρεια Αττικής -Δ.Κ.Υ.Ε.
            Π. Τσαλδάρη 15
            176 76 - Καλλιθέα
                   
            3)Δ9
            Π. Τσαλδάρη 15
            176 76 - Καλλιθέα
 
             4) Δ10
            Π. Τσαλδάρη 15
            176 76 - Καλλιθέα

             5)Περιφέρεια Αττικής
             Τμήμα Πολιτικής Προστασίας
            Ευαγγελιστρίας 2
            105 63 - Αθήνα
            Fax: 210-6994627
            Υπόψη κου Φουντά

ΚΟΙΝ.:  Πίνακα Αποδεκτών          

ΘΕΜΑ:
Ρέμα Ποδονίφτη – Πλημμυρικά φαινόμενα στη συμβολή των οδών Κόδρου και Λ. Κηφησίας.


ΣΧΕΤ. : α) η με αρ. πρωτ. 4069/4-3-13, αίτηση πολιτών προς το Δ. Χαλανδρίου
                (κάτοικοι πολυκατοικίας επί της Αγ. Βαρβάρας 95, Χαλάνδρι)
         β) το με αρ. πρωτ. 3688/26-2-13, έγγραφο του Τμ. Πολιτικής Προστασίας του Δ. Χαλανδρίου
         γ) το με αρ. πρωτ. 21696/7-12-10, έγγραφο της Υπηρεσίας μας
         δ) το με αρ. πρωτ. Δ10/20155/19-2-96, έγγραφο της Δ/νσης Δ10 (ΥΠΕΧΩΔΕ) προς τη Δ/νση 
             Δ9 (ΥΠΕΧΩΔΕ)
         ε) το με αρ. πρωτ. 286/12-2-96, έγγραφο της Δ/νσης ΔΚΥΕ (ΥΠΕΧΩΔΕ) προς τη Δ/νση 
             Δ10 (ΥΠΕΧΩΔΕ)
         στ) το με αρ. πρωτ. 190197/14-9-95, έγγραφο της Δ/νσης Δικτύου Αποχέτευης προς το 
             ΥΠΕΧΩΔΕ/Δ10-ΔΚΥΕ


          Κατόπιν της από 4/3/13 αίτησης κατοίκων του Δ. Χαλανδρίου (σχετ. α), η Υπηρεσία μας, προέβη σε αυτοψία επί της οδού Κόδρου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, την 11/3/2013. Στην περιοχή αυτή, μετά από βροχόπτωση, παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με εντονότερο το πρόβλημα στη συμβολή των οδών Κόδρου και Λ. Κηφισίας.
Ιστορικό :
          Για την διευθέτηση του ρέματος του Ποδονίφτη κατασκευάστηκε πλακοσκεπής αγωγός, ο οποίος εντός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου: διέρχεται από την οδό Σαρανταπόρου, στη συνέχεια από την οδό Μπιζανίου και μετέπειτα από την οδό Κόδρου. Ο αγωγός αυτός διασχίζεται εγκάρσια από το κατάστρωμα της Λεωφόρου Κηφισίας και με στροφή της πορείας του, καταλήγει σε αγωγό ανοιχτής διατομής (ανοιχτό ρέμα) στην περιοχή της Φιλοθέης.
          Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα αρχεία της Υπηρεσίας μας, ο πλακοσκεπής αγωγός της οδού Κόδρου, είναι ορθογωνικής διατομής διαστάσεων [7,70μ. x 3,10μ.], έως τον παράδρομο της Λ. Κηφισίας. Όμως σύμφωνα με τα σχέδια του Ο.Α.Π. (Οργανισμός Αποχέτευσης Περιοχής Πρωτευούσης) και συγκεκριμένα την πινακίδα VI-262, ο ίδιος αγωγός στο τμήμα του κάτω από τη Λ. Κηφισίας αποτυπώνεται με μικρότερη διατομή,  χωρίς να αναγράφονται οι διαστάσεις του. Γραφικά το πλάτος της διατομής μετράται γύρω στα 6,00μ.
          Κατόπιν της επί τόπου αυτοψίας της Υπηρεσίας μας, τις προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, σχετική αλληλογραφία με Υπηρεσίες (σχετ. δ, ε, στ) καθώς και προγενέστερη αυτοψία της Υπηρεσίας μας (σχετ. γ), μακροσκοπικά καταλήγουμε στις παρακάτω διαπιστώσεις :
·         τα υπάρχοντα φρεάτια απορρής ομβρίων υδάτων (εσχαρωτά ή τύπου «Τ») και εν γένει το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων που έχει κατα καιρούς κατασκευαστεί από    (εργολαβία με Αρ. Μελέτης 3/2012), σε όλο το μήκος του κλειστού ρέματος, από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Κόδρου, καθώς και σε κάθετες οδούς που συνδέονται σε αυτό (Ίριδος, Υψηλάντου, Δαναϊδων, Γλαύκης, Αριστοφάνους, Αριστοτέλους, Σοφ. Βενιζέλου, Ι. Αποστολοπούλου, Αγ. Βαρβάρας, Φιλελλήνων)
·         επίσης οι μαρτυρίες των κατοίκων, των ανάντη της Λ. Κηφισίας περιοχών και ειδικότερα των πρώτων παράλληλων οδών Αγ. Βαρβάρας και Φιλελλήνων, περιγράφουν αναβλύζοντα υπό πίεση όμβρια ύδατα μέσα από τα φρεάτια και αναπήδηση καπακιών φρεατίων, κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων. Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω πιθανολογούμε ότι η ροή των ομβρίων στον πλακοσκεπή αγωγό, στραγγαλίζεται υδραυλικά λόγω της στένωσης της διατομής του και της αλλαγής κατεύθυνσης του, στο τμήμα το οποίο διέρχεται κάτω από την Λ. Κηφισίας. Αποτέλεσμα του στραγγαλισμού αυτού είναι η επιστροφή προς τα ανάντη, όμβριων υδάτων, τα οποία εκτονώνονται μέσω των φρεατίων. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται εντονότερα στις πρώτες κάθετες οδούς της οδό Κόδρου (Αγ. Βαρβάρας και Φιλελλήνων). Τα γεγονότα αυτά περιγράφονται αναλυτικά στο σχετ. (α) και αποτυπώνονται στις συνημμένες φωτογραφίες. Παράλληλα σας γνωρίζουμε ότι στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν, κατά καιρούς, και οι Υπηρεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους αλληλογραφία (σχετ. δ, ε, στ). Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται σαφώς «...ανεπάρκεια του πλακοσκεπούς αγωγού του Ποδονίφτη κάτω από την Λεωφ. Κηφισίας..»  με την επισήμανση ότι «...παραμένουν και οι κίνδυνοι πλημμυρικών καταστάσεων ανάντη της Λεωφόρου σε έντονες βροχοπτώσεις».
          Σας ενημερώνουμε επίσης ότι έως σήμερα, πέραν των έργων για πύκνωση των υφιστάμενων φρεατίων υδροσυλλογής, κανένα άλλο έργο μεγαλύτερης έκτασης για την συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν έχει εκτελεστεί από τους αρμόδιους Φορείς.
          Έχοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται έντονα φαινόμενα στο ανοιχτό ρέμα της Φιλοθέης, το επείγον έγγραφο του Τμ. Πολιτικής Προστασίας του Δ. Χαλανδρίου προς τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας (σχετ. β), μετά την έντονη βροχόπτωση της 22ης/2/2013, προτείνουμε ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, όπως άμεσα προβείτε στον καθαρισμό του πλακοσκεπούς αγωγού από φερτά υλικά, ειδικά στο τμήμα του κάτω από τη Λ. Κηφισίας, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιπλέον μείωσης της διατομής του πλακοσκεπούς αγωγού, πέραν αυτής της κατασκευής του. Ενημερωθήκαμε προφορικά από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής ότι πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στο ανοιχτό τμήμα του ρέματος, στην περιοχή Φιλοθέης, μετά την πρόσφατη βροχόπτωση. Το πρόβλημα όμως εκτιμούμε ότι εντοπίζεται στο κλειστό τμήμα του αγωγού, ανάντη του ανοιχτού ρέματος της Φιλοθέης. 
          Ως μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνουμε τη συνολική τεχνική και υδραυλική μελέτη και κατασκευή του απαιτούμενου έργου στη συμβολή του ρέματος του Ποδονίφτη με τη Λ. Κηφισίας, το οποίο προτάθηκε και από τις Υπηρεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, ήδη από το 1996.  
          Τέλος σας ενημερώνουμε ότι, ο Δήμος Χαλανδρίου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του προγραμματίζει και εκτελεί σε ετήσια βάση εργολαβίες για καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής και συνδετηρίων αγωγών τους.
          Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασίας σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αποστολή στοιχείων.

Συν/να :
1.    φ/α όλων των σχετ. εγγράφων (έξι -6- έγγραφα και συνημμένα του σχετ. α)
2.    φ/α της από 15-11-94 επιστολής Μηχανικών, κατοίκων της περιοχής, που κατατέθηκε σε Υπηρεσίες, στην οποία αναγράφεται πλήρες ιστορικό
3.    φ/α της με αρ. VI-262, πινακίδας του Ο.Α.Π., για το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού


                                              

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Μ. Ασπρογέρακα
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πίνακας Αποδεκτών για Κοινοποίηση :
           1) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
                 Πρών Σχολή Ευελπίδων
                Κτίριο 16
                101 67 - Αθήνα
           2) Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού
                 Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
                Τερτσέτη 44
                154 51 – Ν. Ψυχικό
                Υπόψη κου Κόγου
            3) ΕΥΔΑΠ – Δνση Δικτύου Αποχ/σης
                 Τομπεας Παπάγου
                Ωρωπού 156
                111 46 - Γαλάτσι
            4) Δημάρχο Χαλανδρίου
                             Ενταύθα
            5) Τμήμα Πολιτικής Προστασίας
                 Δήμου Χαλανδρίου
                             Ενταύθα
            6) Διαχείριση Πολυκατοικίας οδού Αγ. Βαρβάρας 95
                 Υ/Ο Διαχειριστή πολυκατοικίας
                152 31 – Χαλάνδρι
            7) Αρετή Στεφανίδου
                 (βάσει της με αρ.πρωτ.6014/28-3-13,αίτησής της)
                Αγ. Βαρβάρας 95

                152  31 - Χαλάνδρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου